Etichete

, , , ,

Ghid de demnitate

I sailed like a swan/ I sank like a rock/ But time is long gone/ Past my laughing stock/(…) My animal howls/My angel’s upset/ But I’m not allowed/ A trace of regret// For someone will use/ What I couldn’t be…” (Leonard Cohen, I can’t make the hills – The Book Of Longing)

  1. Un fraier nu ar trebui să-şi deplîngă nicidecum condiţia. Ar trebui să-şi poarte cu onoare crucea, fără lamentaţii inutile, fără a tînji după un alt fel de destin şi fără a se raporta la norocul altora.
  2. Un fraier ar trebui să priceapă că atît i-a fost dat. Trebuie negreşit să fie mulţumit cu firimiturile primite de la un demiurg zgîrcit şi să nu se aştepte ca vreo zînă bună să-l invite la vreun festin.
  3. Un fraier nu ar trebui să urmărească o relaţie de cauzalitate între acţiunile sale şi dobîndirea unui statut meritoriu.
  4. Un fraier nu ar trebui să se bată pentru locurile din faţă, de lîngă scenă, cînd are deja scaunele rezervate în fundul sălii de spectacole ale vieţii.
  5. Un fraier sub nici o formă nu ar trebui să-şi dorească ca devenirea lui să primească legitimarea unui reflector. Ar fi mai mult decît indicat să înveţe să se simtă confortabil în conul său de umbră.
  6. Un fraier n-ar trebui niciodată să pretindă din partea celorlalţi recunoştinţă, compasiune, înţelegere şi valorizare.
  7. Un fraier ar trebui să se împace cu ideea că nu e capabil decît de lucruri banale şi în nici un caz de acţiuni memorabile.
  8. Un fraier ar trebui să accepte că visele lui nu vor deveni niciodată realitate, pentru că-i sînt aşezate mult prea sus decît s-ar putea cocoţa el după ele.
  9. Un fraier ar trebui să priceapă că dragostea celor puţini pentru el stă în faptul de a le fi pe plac oricînd, oriunde şi oricum.
  10. Un fraier ar trebui să înţeleagă că împlinirea lui n-ar putea fi decît ajutorul pe care li-l dă celorlalţi pentru a deveni ceea ce el nu a fost în stare să fie.