Etichete

, , , , ,

Ghid practic

Cum poţi şti că tocmai urmează să intri într-o criză afectivă, de conştiinţă, intelectuală sau totală? Păi, pentru o anumită categorie de oameni, şi anume, pentru cei care suferă de un surplus de luciditate cronică, pentru cei în fază terminală de masochism, pentru singuraticii versaţi şi pentru anti-socialii înrăiţi simptomele sînt următoarele. Vă rog, citiţi cu atenţie şi preveniţi cum şi cît puteţi.

1. Eşti inadmisibil de vesel. Te hăhăi ca un buhai, rîzi ca un drogat şi te manifeşti ca o morişcă. Nu uita că starea ta naturală constă în a fi deprimat şi de obicei nu-ţi îngădui să te bucuri de nimic  – pentru că nu meriţi. Nu ai nici un motiv, dacă nu real ori pertinent, măcar justificabil în chip concret-obiectiv pentru o stare de bine.

2. Eşti sociabil. Ultimele zile ţi le-ai petrecut în crîşme cu prieteni, duşmani şi necunoscuţi deopotrivă. Nu îţi stă în fire, tu de fapt fiind un singuratic notoriu. Oricum socializarea asta e formală, derizorie şi nu te ajută la nimic.

3. Te simţi bine în pielea ta. Oo, doar ştii că ai atîtea motive să-ţi fie jenă cu tine şi să te îngreţoşezi de fiinţa ta precară. Dar preferi să te priveşti în oglindă şi să-ţi placă ceea ce vezi. Mai grav, reflecţia nu-ţi oferă nici un elementar sentiment de jenă. Înainte te priveai în ochi şi te vedeai aşa cum eşti: hidos.

4. Eşti nepăsător. N-ai mai ctiti nimic de săptămîni bune, nu te-ai mai îmbogăţit pe nici un plan, răutăţile şi observaţiile tăioase ale celorlaţi  nu te mai afectează în nici un fel. Nu mai pui nimic la suflet. Ai secat de tot.

5. Te simţi puternic. Deodată te simţi ca un leu care poate scăpa din cuşcă. În fapt, eşti aceeaşi maimuţă dintotdeauna care stîrneşte celorlalţi cel mult un sentiment de compasiune. Eşti o gînganie care ar putea trece cu multă uşurinţă neobservată.

6. Te simţi apreciat şi iubit. Jubilezi de pomană, nu mai fă piruete de iluzii în jurul gîndurilor. Ce, ţi se pare că te găseşti la balet  şi o sală de oameni te aplaudă în delir pentru talentul tău de-a fi? That’s pure bullshit, my dear! Get a life!