Etichete

, , , ,

Dintr-o altă biblie a disperării

Nota autorului: Propun un ciclu de zece comandamente de „bună-comportare” existenţială a unui masochist, aflat ireconciliabil şi irecuperabil într-o dungă de hiper luciditate maladiv-degenerativă. Discipolilor care doresc să adere la acest cult le recomand imperativ (sic!) pe lîngă respectarea celor zece porunci o cură zilnică intensivă de adevăr netrucat şi de realitate nefardată. Cui se simte deja în „categoria grea”  îi adresez rugămintea de a contribui la decalogul masochismului cu un comandament-două, sau cîte îl lasă masochismul.

1. Să nu-ţi faci iluzii. Unui bun masochist nu trebuie să-i prisosească iluziile. Chiar mai mult, un masochist ar trebui să-şi încordeze toate resorturile fiinţei în direcţia anulării tututor visurilor şi tuturor iluziilor.

2. Să nu fii optimist. Un masochist cucernic, trebuie să se elibereze de povara gîndurilor optimiste care îl duc în ispita de a crede că ar putea trăi ca un om normal, sau – mai grav! – ca un hedonist. Un masochist cu scaun la cap ar trebui să se ferească de Maya, ca un creştin de Diavol.  Să nu-i placă fondantele care să-i păcălească papilele gustative, determinîndu-l să creadă în falsa dulceaţă a vieţii.

3. Să nu te bucuri. Un masochist dedicat convingerilor sale nu ar trebui niciodată să se încreadă într-o stare trecătoare de bine sau să îşi ia în serios jubilaţiile precare. Sînt o farsă existenţială.

4. Să nu iubeşti. Un masochist nu are nevoie de dragoste: nici să dea şi nici să primească. Doar să urască, cu toată fiinţa lui, orice ar putea candida la statutul de alteritate.

5. Să te urăşti pe tine însuţi cu toată fiinţa ta. Unui masochist ar trebui să-i fie silă de sine pînă la refulare de imaginea sa în oglindă, să-i repugne intelectul său, să-i facă rău priveliştea sufletului său.

6. Să nu-ţi doreşti nimic.  Un masochist nu ar trebui să ştie că este nedemn de lume şi că lumea este nedemnă de el şi de acea nu trebuie să aştepte binele sau frumosul de la nimeni şi sub nici un chip.

7. Să te laşi exploatat. Un masochist cu experienţă ar trebui să ştie că face parte dintr-un sistem care se bazează pe exploatarea reciprocă a indivizilor şi că nimic nu e gratuit pe lumea asta. Nu ar trebui să crîncnească atunci cînd îl pune cineva capră. Ar trebui ca poziţia respectivă să fie preferata lui.

8. Să te culpabilizezi. Un masochist va şti mereu că tot urîtul de pe lume, toată mizeria din preajma-i şi toată suferinţa i se datorează lui şi numai lui.

9. Să fii lucid. Nici în somn un masochist adevărat n-ar trebui să-şi odihnească gîndurile. Mereu există ceva ce merită disecat în 114.

10. Să nu te sinucizi. Un masochist nu are nevoie de soluţii simple la problema vieţii. Moartea e un cadou pe care nu-l merită nici un masochist cu principii.