Etichete

, , , , , , , , ,

Oh, Catalunya mea!

Propaganda comunistă, prostituţia ideologică şi naţionalismul catalan se aseamănă de o manieră izbitoare, fapt evident din următoarea piesă muzicală. Comentariile sînt şi n-ar fi de prisos, dar le aştept de la persoane obiective, întrucît din interiorul fenomenului mi-ar lipsi posibilitatea de a face o analiză calitativă, care să aibă la bază altceva decît interacţionismul simbolic.

 

Se impune şi o traducere, de manieră aproximativă, dar zic eu, bine-venită, cît timp catalana nu e încă o limbă universală şi nevoia de independenţă a Catalunyei nu a depăşit graniţele frustrărilor nativilor.

În Catalunya, ţara mea

2* Să te naşti pe un pămînt căruia îi aparţii/ şi să simţi orgoliul limbii/ pe care ai fost învăţat să o iubeşti// Într-o ţară plină de nume, un steag cu patru dungi făcute din sînge/ vorbirea mea şi pămîntul meu/ mă fac să lupt/ pentru că inima mea iubeşte în catalană//

2* Cuvinte scrise cu dragoste/ Într-un Univers, într-o limbă/ În Cataluya, ţara mea//

3* Cînd ar trebui să cădem în lanţuri vom merge pînă la limita libertăţii/ Libertate pentru toţi cei care au fost oprimaţi/ Dacă ei or să continue să ne impună, noi o să continuăm să ne batem.

[pentru ţările catalane, ducem visul pînă la libertate] 

şi pentru…

mai multe referinţe pe tema muzicii catalane ideologice, accesaţi şi următorul articol: „Fă-o în catalană!”.